Takaisin Ajatusvarikolle - Back to the Thought Deposit
HAASTE - CHALLENGE
Dinoglyyfit
- Dinoglyfs - Esihistorialliset eläimet historiankirjoissa - Prehistoric Creatures Documented by the Ancient Man

Etelän kuningatar - Saban kuningatar

Queen of Saba - Queen of the South

Matteuksen evankeliumi:
12:42 Etelän kuningatar on heräjävä tuomiolle tämän sukupolven kanssa ja tuleva sille tuomioksi; sillä hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja katso, tässä on enempi kuin Salomo.

Luukkaan evankeliumi:
11:31 Etelän kuningatar on heräjävä tuomiolle yhdessä tämän sukupolven miesten kanssa ja tuleva heille tuomioksi; sillä hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja katso, tässä on enempi kuin Salomo.

Jeesus siis oli enemmän kuin Salomo, "tässä". Mutta kuka oli tuo salaperäinen Etelän kuningatar?!? Ilmeisesti Etelän kuningatar oli historian ainoa naisfaarao Hatsepsut, yli tuhat vuotta ennen Kleopatraa. Häntä luultiin aikanaan mieheksi koska naisfaarao piti irtopartaa Egyptin rituaaleissa. Toisaalta myöhemmät faaraot ovat pyrkineet hävittämään muistonkin naisesta kuninkaana ja hakkauttaneet pois piirtokirjoitukset ja obeliksien muistomerkit, jotka Etelän Kuningattaresta kertoivat, siten että lähinnä vain Vanha Testamentti mainitsee arvoituksellisen henkilön. On jännittävää, että tämä hahmo kiehtoi myös Jeesusta itseään Uuden Testamentin puolella. Kuitenkin Kuningatarta itseään kiinnosti vielä enemmän kuningas Salomon legendaarinen viisaus. Ja Jeesus sanoi vähemmän vaatimattomasti olevansa itse kiinnostavampi matkailukohde haastateltavaksi maan kauimmaisistakin kolkista kuin Salomo.

 
Etelän kuningatar oli tuleva tuomioksi Jeesuksen aikalaisille, koska Saban kuningatar tuli kaukaa kuulemaan Salomon viisautta. Josefus arveli, että tämä olisi ollut Hatsepshut, vaikka tiedemaailma onkin veikannut tämän eläneen 1500 eKr. Egyptin kronologia on kuitenkin epäluotettava, uskoo ainakin Seppo Tuominen, asianharrastaja jota Pasi Turunen Taivaan ja maan välillä -radio-ohjelmassa aiheesta haastatteli. Hatsepshutia seurannut Thotmes oli se faarao, joka ryösti Jerusalemin temppelin. Hän oli tarkempi kuin roomalainen Tiitus Jerusalemia ja sen temppeliä ryöstäessään. Luxorin temppelissä voittojansa esitellessään Thotmes piirsi alttarien muodot, materiaalit, metallit jne. Raamatussa mainitaan Siisak, mutta tämä lienee ollut Thotmes III säilyneissä historian kirjoissa.
 
Muinaisen Egyptin eli Kemin maan toinen pääkaupungi oli Theba. Koska se oli niin kuuma, vietti kuningatar toisen puolen vuotta kaupungissa nimeltä Saba. Saba on kadonnut, mutta todennäköisesti kyse on Sudanin alueella sijainnut kaupunki rauniokaupunki Meroe, samaisen Niilin varrella. Myös Meroessa on pyramideja. Arkeologisissa kaivauksissa sieltä löytyneissä piirtokirjoituksissa kuvataan naiskuninkaan matka "Jumalan maahan 'Punttiin'" (tai "Retenu"-nimiseen kaupunkiin). Hieroglyfeissä puhutaan todellakin "Jumalan maasta". Se sijoitetaan yleensä sekulaarissa tutkimuksessa Eritreaan tai Somaliaan vaikka maamerkit Raamatussa olisivat kuin karttakirjasta ja Jeesuksen aikaan saakka tämä kertomus oli hyvin tunnettu. Eiköhän Jumalan maa ollut juutalaisten maa Israel. Kirjassaan Ages in Chaos Jerusalemin hebrealaisen yliopiston perustajiin kuulunut, vaatimaton kirjastovirkailija Immanuel Velikovsky kertoo Thotmes III kuvista Jerusalemin ryöstöstä, piirtokirjoitusten mukaan maa sijaitsi juuri "Egyptistä itään".
 
Hieroglyfien mukaan Kuningatar kuuli unessa äänen tutkia tietä Jumalan maahan, Punttiin. Miksi Saba kuitenkin katosi historiasta? Thotmes III vihasi tätä edeltäjäänsä ja hakkasi 2/3 hänestä kertovista kirjoituksista. Persian suurkuningas Kampyses valloitti Egyptin. Kaupungin nimi muutettiin sitten hänen lempivaimonsa Meroe mukaan. Egyptin faaraoista yksikään muu ei käynyt ulkomailla turistimatkoilla kirjoitusten mukaan. He kävivät ainoastaan sotaretkillä. Nainen oli kuitenkin rohekampi ja purjehti "viidellä laivalla joissa purjheet ja soutumiehet". Piirtokirjoitusten mukaan hän saapui Eilatiin tekstissä, jossa mainitaan myös maaherra Paruah. Kuusin maa ei ollut varsinaisesti Etiopia, vaan laaja käsite ja jopa nykyisestä Sudanista käytetty nimi. Assuanista etelään, Khartumista pohjoiseen. Myöhemmällä Aleksanteri Suuren ajalla Kushin tunnettu naishallitsija oli Candace. Saaban kuningattaren on ajateltu yleensä olleen taruhahmo, joka on sijoitettu milloin Etiopiaan (poika Menelik tämän mukaan Etiopian ensimmäinen keisari) tai nykyiseen Jemeniin.

Egyptin viimeisten vaiheiden kleapatroista taas Wikipedia kertoo, että Kleopatra I taas oli Egyptin kuningatar noin vuosina 215 eaa. - 176 eaa. Hänen vanhempansa olivat seleukidien kuningas Antiokhos III ja tämän puoliso Laodike. Kleopatra I oli Raamatun mukaan "naisten tytär". Hänet naitettiin poliittisista syistä Ptolemaios V:lle vuonna 193 eaa. Liiton tarkoituksena oli alistaa Egypti Antiokos III:n vallan alle. Pari sai kaksi poikaa ja tyttären: Ptolemaios VI, Kleopatra II ja Ptolemaios VIII. Aikaisemmat Kleopatrat olivat Aleksanteri Suuren Egyptin-seuraajien Ptolemaiosten makedonialaisia vaimoja, mutta Rooman ajan Kleopatra julisti itse itsensä "faaraoksi".

1.Kuningasten kirja:
10:1 Kun Saban kuningatar kuuli, mitä Salomosta kerrottiin Herran nimen kunniaksi, tuli hän koettelemaan häntä arvoituksilla.
10:4 Kun Saban kuningatar näki kaiken Salomon viisauden, linnan, jonka hän oli rakentanut,
10:10 Ja hän antoi kuninkaalle sata kaksikymmentä talenttia kultaa, hyvin paljon hajuaineita ja kalliita kiviä. Niin paljon hajuaineita, kuin mitä Saban kuningatar antoi kuningas Salomolle, ei sinne ole sen jälkeen tullut.
11:19 Ja Hadad pääsi faraon suureen suosioon, niin että hän antoi hänelle vaimoksi kälynsä, kuningatar Tahpeneen sisaren.


2.Aikakirja:
9:1 Kun Saban kuningatar kuuli Salomon maineen, tuli hän Jerusalemiin koettelemaan Salomoa arvoituksilla. Hän tuli sangen suuren seurueen kanssa, mukanaan kameleja, jotka kantoivat hajuaineita, kultaa ylen paljon ja kalliita kiviä. Ja kun hän tuli Salomon luo, puhui hän tälle kaikki, mitä hänellä oli mielessänsä.
9:3 Kun Saban kuningatar näki kaiken Salomon viisauden, linnan, jonka hän oli rakentanut,
9:9 Ja hän antoi kuninkaalle sata kaksikymmentä talenttia kultaa, sangen paljon hajuaineita ja kalliita kiviä. Ei milloinkaan ole ollut moisia hajuaineita kuin ne, jotka Saban kuningatar antoi kuningas Salomolle.
 

10/40 -ikkunan maista on ennenkin tultu kuulemaan Jumalan sanaa. Tänä päivänä radiolähetystyö tekee samaa. Tässä työssä Suomi on erittäin voimakkaasti mukana:

http://www.irrtv.fi/

http://www.sansa.fi/fi/etusivu

 

CLASSICAL DRAWINGS FROM THE FINNISH NATURE

 

http://www.kp-art.fi/default.htm

Pelasta elämä - luovuta verta!

http://www.haaste.fi/

http://www.veripalvelu.fi/

Safe a Life - Donate Blood!